Mire jó a gőz a XXI. században?A gőz elavult technológia – mondják a műszaki egyetemeken, főiskolákon. Legalább is ezt hallom a frissen diplomázott épületgépész mérnököktől, akik jelentkeznek hozzám mérnöki állás betöltésére. Mondják a gőz előállítása, költséges, nem lehet szabályozni, és a szállítása is, nagy veszteségekkel jár. Pedig a gőz a mai napig elterjedt és számos technológiánál használt hőközlő, vagy megmunkáló energiafajta. Én energetikai mérnökként a műszaki egyetem gépészmérnök karán végeztem. Sokat tanultunk a gőz, munkavégző képességeiről jellemzőről az erőművi felhasználás módjairól (villamos-energia termelése, távfűtés, tápvíz előmelegítés). Mint energetikával és gőztechnológiával foglakozó vállalkozó azt tapasztalom, hogy manapság is rengeteg helyen használnak gőzt, igaz már nem fűtésre(bár még van ahol igen), de számos technológia ma is gőzt igényelMiért mondják, hogy a gőz elavult technológiaAz ipari forradalom óta az ember a gőzt munkavégzés céljára használta (használja). Gőzzel hajtották, a mozdonyokat, a különböző mezőgazdasági és egyéb gépeket. Majd a XX. század első évtizedeiben egyre több technológiánál (elektromos áram termelés, gyógyszeripar, élelmiszergyártás, berendezés-, alkatrészgyártás) elkezdték a gőz munkavégző, és hőmérsékleti tulajdonságait használni (sterilizálás, olvasztás, melegítés). Mivel abban a korban nem számított az energiaköltség, úgy gondolták, hogy akkor az eleve többszörösen túlméretezett gőzkazánok (a számított gőzigény akár 2-3 szorosa(!), és minimum egy, de akár 2, 3 tartalék gőzkazán), ezért a gőzkazánok el tudják látni fűtéssel az egész gyárat vagy gyártelepet is. Az épülő fűtőerőművek (villamos energiatermelés és fűtési hőtermelés) által termelt gőzt, az erőművek jobb kihasználtsága érdekében, a nagy lakótelepek, - mivel az energiaköltség még akkor sem számított – fűtésére használták fel. A gőzt vagy forró vizet nagy távvezetékeken szállították a felhasználási pontig. Idővel ahogy a gőzturbinák üzemideje lejárt, megmaradt a kazán általi gőztermelés, és gőzfelhasználás a fogyasztónál.Ezeknek a gőzös rendszereknek az energiaköltsége - mai szemmel nézve - nagyon magas volt, és rendkívül rosszul szabályozható.Ezért a ’90-es évek elején, amikor az energiahordozók ára drasztikusan elkezdett emelkedni, és szépen lassan megszűnt az állami támogatás is, így próbáltak (próbálnak) átállni gazdaságosabb hőenergia elállításra.Időközben a technológiák is változtak, részben környezetvédelem, részben a gazdaságosság érdekében, számos olyan technológia, amely korábban csak gőzzel tudott működni, az ki lett váltva, más alacsonyabb hőmérsékletű technológiára.Mégis mire jó napjainkban a gőz?Napjainkban egy új építésű üzemben, vagy társasházban, lakóparkban, már elképzelhetetlen lenne, hogy gőzzel fűtsünk, és Én sem javaslom, még ha kérik is (volt rá példa), hogy a gőzt technológián kívül másra is használjuk. Ugyanakkor számos olyan technológia van amely megvalósítása, és működtetése, gőz nélkül lehetetlen, vagy rendkívül körülményes.Csak néhány technológia mely gőz nélkül nem működtethető••Pálinkafőző (a cefre forralásához az üstöt egy duplafalú edényben gőzzel fűtik);••Sörfőző (…);••Sertés vágóhíd (zsírfőzés; termék főzés, füstölés);••Szárnyas vágóhíd (paraffin melegítése);••Aktívszén regenerálás (Triklór-etilén eltávolítása az aktív szénről);••Léüzem;••Nikecell gyártás (habosítás);••Burgonyahámozás;••Mosodák (mosás, vasalás);••Takarmány előkészítés;••Alkatrészmosás, tisztítás (az alkatészre rakódott szennyeződések eltávolítása, közvetett, vagy közvetlen módon);••Élelmiszeripari termékek főzése (mirelit zöldségeket a fagyasztás előtt gyorsan gőzzel melegített kádban előfőzik);••Fehérje feldolgozás;••Papíripar;••Takarítás;••Nagymennyiségű melegvíz előállítása rövid idő alatt…•Autokláv, pasztőr fűtéseMinden olyan technológiánál, ahol a melegvíz hőmérséklete kevés, mert hőátadásra van szükség, vagy az előállított energia munkavégző képességére van szükség, ott továbbra is a gőz marad, mint egyetlen, technológiai szempontból jól kezelhető közegNagyvízterű gőzkazán, vagy gyorsgőzfejlesztő – Melyiket válasszam?A gőzt napjainkban kétfajta berendezéssel lehet előállítani. A hagyományos nagyvízterű kazánnal, illetve, úgynevezett gyorsgőzfejlesztővel. Mind a kettő lehet jó választás, csak attól függ mire akarják a gőzt használni.Nagyvízterű gőzkazánEzt a „klasszikus” berendezést akkor érdemes választani, ha 2-4t/h-nál nagyobb mennyiségű gőzre van szükségem, illetve a technológia igényli a folyamatosan rendelkezésre álló nagyobb mennyiségű gőzpuffert.Előnye•Nagyobb mennyiségű gőzt is ki tud adni egy egységnyi idő alatt;•2 t/h vagy nagyobb állandó folyamatos elvétel mellett indokolt lehet;•Teljesen automata működésű;Hátránya•Üzemeltetése gazdaságtalan (felfűtési idővel kell számolni)•Nagy helyre van szükséges (kazánház);•Részterhelésen romlik a hatásfoka•Nehezen tud reagálni a változó gőzigényekre;GyorsgőzfejlesztőEz „modern” berendezés a leginkább igazodik a mai kor elvárásaihoz. A legtöbb helyen ahol a technológia gőzt igényel, oda csak pár száz kilogramm gőz kell, és általában a gőzkazán puffer képességeire sincs szükség. Működése egyszerű, és gyors, a elvétel igényeihez gyorsan tud reagálni.Előnye•Gyors felfűtési idő (a Certuss 3-4 percen belül már gőz kiadására képes);•Energiatakarékos;•Rugalmasan tudja követni az elvétel ingadozásait;•Kisebb helyen elfér (nincs szükség külön kazánházra, mert akár egy sarokban is elfér);•Telepítése gyors és egyszerű;•Nem igényel semmilyen építészeti előkészületet (kazánalap)•Kedvező a fenntartási költségeHátránya•Nincs gőzpuffere (de puffer tartállyal megoldható);•10 t/h vagy a feletti gőzelvételnél, már egy nagyvízterű gőzkazán telepítése gazdaságosabb;Mint a fentiekből is jól kitűnik, hogy a mindennapi életben, egy olyan gyárban, vagy üzemben ahol kisebb mennyiségű gőzre van szükség, a technológiához, ott érdemesebb a gyorsgőzfejlesztő berendezést választani, hiszen minden szempontból gazdaságosabb mint egy nagyvízterű készülék.